GLOSSARY OF WATCH TERMS
Een bedrukt logo horloge als relatiegeschenk? Lees hier onze verklarende woordenlijst van meest voorkomende termen.
Gepersonaliseerd, horloge, logo, custom made, horloges, gepersonaliseerde, op maat, logo horloge, personaliseren, private label, bedrukken, met, wijzerplaat, uurwerk, uurwerken, aanbrengen
5677
page-template-default,page,page-id-5677,central-core-1.0.2,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

HORLOGE BEGRIPPEN EN AANDUIDINGEN

In uw zoektocht naar een gepersonaliseerd horloge met logo of een eigen merkhorloge kunt u nogal eens verdwaald raken in een woud van horlogetermen die meer voor verwarring dan verduidelijking zorgen. Om u in uw zoektocht naar het perfecte horloge bij te staan hebben wij hieronder de meest voorkomende termen in ‘gewone-mensen- taal’ uitgelegd.

12-urenteller

Een subwijzerplaat op een chronograaf dat de tijd kan opnemen tot 12 uur.

30-minutenteller

Een subwijzerplaat op een chronograaf dat de tijd kan opnemen tot 30 minuten

Analoog horloge

Een horloge waarop de tijd uitsluitend met wijzers wordt weergegeven.
Op een analoog digitaal horloge wordt de tijd zowel met wijzers als met cijfers weergegeven.

Anti reflectiecoating

AR-coating is een optische coating dat wordt aangebracht aan de binnenkant van het glas om reflectie tegen te gaan. Hierdoor worden hinderlijke reflecties verminderd waardoor je beter zicht hebt op alle details van de wijzerplaat.

Arabische cijfers

Urenmarkering, aangeduid door middel van de Arabische cijfers 1 t/m 12

Assembleren

Het proces van het in elkaar zetten van onderdelen op het uurwerk

Atoomklok

Een klok die de tijd meet aan de hand van trillingen van atomen. De frequentie van deze trillingen is zodanig constant en onafhankelijk van de omgeving, dat de afwijking cica 1 miljoen per 30 miljoen jaar bedraagt.

Automatisch horloge

Een automatisch horloge loopt volledig op beweging. Door deze bewegingen wordt er energie opgewekt, wat zorgt voor het opwinden van het veertje in het horloge. Dit veertje zorgt ervoor dat de juiste tijd, dag en datum wordt weergegeven. Het idee dat alleen de beweging hiervoor kan zorgen en er verder geen batterij voor nodig is, is voor veel horlogeliefhebbers bijzonder.
Een automatisch horloge heeft een minimaal aantal rotaties per dag nodig, wat gemiddeld 600-800 TPD (Turns Per Day) is. Dit aantal rotaties haal je makkelijk met je dagelijkse handelingen. Wanneer je het automatische horloge niet elke dag draagt, gaat het na verloop van tijd stilstaan. De meeste automatische horloges kunnen tussen de 30 en 48 uur zonder beweging (gangreserve). Wanneer je je horloge langere tijd niet draagt, kun je ervoor kiezen om een watchwinder aan te schaffen. Deze horlogedozen winden je horloges automatisch op. Hou er wel rekening mee dat automatische horloges erg gevoelig zijn. Als je actief gaat sporten kun je dus het beste je horloge af doen.

Balans

Is een regelorgaan dat ervoor zorgt dat een horloge op tijd loopt. De balans vervult dezelde functie als de slinger in een klok.

Balanskloof

Is een staafje waaraan de balans wordt bevestigd

Band (horlogeband)

Een horlogeband kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals leer, kunststof, textiel of metaal (meestal staal of titanium). Bij leer, kunststof of textiel bestaat de sluiting meestal uit een gesp met een verschuifbaar passantje om het laatste stuk van de band niet uit te laten steken. Om te voorkomen dat het leer of rubber beschadigt, wordt ook vaak gebruikgemaakt van een vouwsluiting. Een metalen band is bijna altijd voorzien van een vouwsluiting, er zijn ook uitvoeringen met verende schakels die zover uitgerekt kunnen worden dat de band over de hand heengeschoven kan worden en er geen sluiting nodig is. De band wordt vaak met pen aan weerszijden van het horloge bevestigd maar een band kan ook vastgeschroefd zijn. De breedte van de band moet bij de aanzet overeenkomen met de breedte van de horlogekast. De lengte van de gesloten band wordt meestal zo gekozen dat er nog net een vinger tussen de pols en de band past. Bij banden met gespsluiting kan hiervoor eenvoudig het juiste gaatje gekozen worden, banden met vouwsluiting moeten voor een juiste passing vaak ingekort worden.

Bandaanzetten (lugs)

De uitstulpingen aan de horlogekast waartussen het bandje wordt bevestigd

Bandaanzetten breedte (Lugs breedte)

De breedte van het horlogebandje wordt bepaald door de afstand in millimeters tussen de bandaanzetten

Bar

Een eenheid die wordt gebruikt om de waterdichtheid aan te geven.
Een bar is gelijk aan 10 meter waterdruk. Zo is dus 5 bar gelijk aan 50 meter of 5 ATM (atmosfeer).

Batterij

De batterij in een horloge gaat gemiddeld 1,5 jaar mee. Hoe meer functies, hoe korter de levensduur. Zo wordt extra stroomverbruik onder andere bepaald door een centrale secondewijzer en datumaanduiding. Met andere woorden: een chronometer verbruikt meer energie dan een polsklokje dat slechts de uren en de minuten aangeeft. Een lege batterij kan op den duur gaan lekken. Hierdoor kan het uurwerk beschadigd raken. Daarom is het verstandig om een lege batterij zo snel mogelijk te vervangen.

Bezel

De bezel is een metalen frame waarin het horlogeglas zit geklemd.

Bi-directioneel draaibare bezel

Een draaibare ring die zowel tegen de klok in als met de klok meedraait. Horloges kunnen ook worden een uitgevoerd met een draaibare bezel (uni-directioneel) die alleen tegen de klok draaibaar is.

Blinddruk (embossed)

Is een druktechniek waarbij geen inkt wordt gebruikt. Door op (of in) de drukplaat een reliëf (bijvoorbeeld uw logo of bedrijfs- of verenigingsnaam) aan te brengen en deze daarna op leer te drukken, ontstaat in het leer eveneens een reliëf. Door de schaduwwerking is de afbeelding te zien. De techniek leent zich bijzonder goed voor producten, waar een chique uitstraling vanuit moet gaan. Ook wordt namaak bemoeilijkt. Een blinddruk wordt gemaakt met een op maat gemaakte drukpers

Centrale secondewijzer

Bij een horloge met een centrale seconde wijzer is de secondewijzer bevestigd aan dezelfde centrale as als de uur-en minuutwijzers.

Chronograaf

Een horloge met chronograaf heeft een of meerdere stopwatchfuncties. De gangbare typen hebben een knop boven de kroon en een knop onder de kroon. Doorgaans kun je met de bovenste knop starten en stoppen van een tijdmeting, de onderste knop is om de tijdsmeting te resetten.

Chronometer (Chronomètre)

Een Zwitsers mechanisch uurwerk dat de strenge testen op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van C.O.S.C. (Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres) doorstaat.

Citizen uurwerken

Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht als Shōkōsha Tokei Kenkyūsho 1918 en is bekend als de fabrikant van CINCOM precisiedraaibankgereedschapsmachines evenals Citizen horloges. Het is een van ’s werelds grootste producenten van horloges en uurwerken. Watch Branding gebruikt voor haar Basic en Premium collectie uitsluitend uurwerken van Citizen/Miyota.

Complicatie

Is elke extra functie op een horloge naast de enkele aanduiding van uren en minuten, bijvoorbeeld: Chronograaf, dagaanduiding en dual time.

Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres (C.O.S.C.)

Horloges die nauwkeurig genoeg zijn om zich chronometer te mogen noemen, worden doorgaans getest door het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC). Dit officiële instituut test uurwerken op hun nauwkeurigheid volgens de ISO 3159 norm. Volgens het COSC mag een mechanisch uurwerk een afwijking hebben van maximaal -4/+6 seconden per dag om zich chronometer te mogen noemen

Côtes de Genève

Als bij een horloge wordt vermeld dat er spake is van een Côtes de Genève decoratie, betreft dit een traditioneel Zwitserse versiering die wordt gebruikt om mechanische uurwerken te verfraaien. Deze versiering bestaat uit een gelijkmatig patroon van golvende paralelle lijnen.

Counter

Chronograaf counter is een mechanisme op de wijzerplaat dat het aantal omwentelingen van de chronograaf wijzer laat zien, dus 1/10e of 1/100e seconde, minuten en uren.

Custom made horloges

Custom made horloges zijn horloges die vanaf de basis geheel op maat en conform eigen wensen zijn gemaakt. Watch Branding begeleidt het gehele proces van de eerste tekeningen tot de technische ontwikkeling, prototypes en productie van uw eigen merkhorloge, tot de wereldwijde distributie en after sales service ervan.

Deksel

De deksel is de achterkant van het horloge dat het horloge afsluit. De deksel kan zijn vastgeklemd of vastgeschroefd. Eenvastgeschroefd achterdeksel kan een grotere (water)druk weerstaan. De deksel kan solide zijn of voorzien zijn van glas, wat een vrij zicht geeft op het fraaie mechanische uurwerk. De deksel kan naar wens worden gepersonaliseerd en worden gegraveerd met ieder gewenst bedrijfslogo of verenigingslogo, merk, tekst, naam of nummering (bijvoorbeeld: limited edition 1/25 -25/25)

Digitaal horloge

Bij een digitaal horloge wordt de tijd weergegeven door middel van dmv nummers op een LCD of LED scherm

Drukkers of knoppen

Worden gebruikt voor de bediening van separate functies zoals bijvoorbeeld het starten, stoppen en resetten van de chronograaf.

Doublé

Dun laagje goud of zilver over een metalen kast. Ook wel gold plating genoemd.

Emailleren

Het aanbrengen van een laag gesmolten glas op metaal. Emaille is zeer glad, hard, onbrandbaar en duurzaam, en is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en verkleuring door UV-straling (hoge kleurvastheid). Dat maakt emaille dan ook zeer geschikt voor de wijzerplaat van een horloge.

E.O.L (End of Life)

Sommige quartz horloges hebben een functie die aangeeft wanneer de batterij bijna leeg is. Dit wordt aangegeven door de centrale secondewijzer. die dan elke 4 seconden verspringt. Bij een digitaal horloge wordt dit aangegeven door middel van knipperende cijfers in het display.

ETA uurwerken

Al sinds 1793 ontwikkelt het Zwitserse bedrijf ETA SA hoogkwalitatieve quartz en mechanische uurwerken voor vele grote horlogehuizen zoals IWC, Tag Heuer en Breitling.ETA heeft in de horloge-industrie een leidende positie. Vandaag de dag bouwt ETA voort op de uitgebreide know-how om nieuwe industriële technologieën te ontwikkelen voor zowel quartz als mechanische uurwerken met het prestigieuze “Swiss Made” label. ETA is wereldwijd vermaard om hun betrouwbaarheid en precisie. Watch Branding gebruikt voor haar Swiss Made collectie uitsluitend de uurwerken van ETA, Ronda en Sellita.

Flyback wijzer

Springt bij het indrukken van de resetknop van de lopende stopwatch terug naar nul en begint vervolgens meteen met het opnemen van een andere tijd.

Gangreserve

De looptijd van een mechanisch uurwerk nadat het helemaal is opgewonden. Meestal bedraagt de gangreserve tussen de 36 en 42 uur, er zijn ook uurwerken die een gangreserve hebben van drie of meer dagen.

Gangreserve indicator (Power reserve indicator)

Is een complicatie van het uurwerk die aangeeft hoeveel uur of dagen het horloge nog aan energie heeft voordat het weer moet worden opgewonden.

Geïntegreerde band

Een horlogebandje dat bijna onzichtbaar en naadloos overgaat in de horlogekast.

Glas

Bij horloges wordt voor de bescherming van de wijzerplaat en wijzers gebruik gemaakt van glas. Ook kan de achterkant voorzien zijn van glas, wat een vrij zicht geeft op het fraaie mechanische uurwerk. Glas komt in diverse soorten, maten, hardheden en materialen voor. Hieronder treft u aan een overzicht van het meest voorkomende glas in de horloge-industrie:

Kunstof glas

Kunstof glas is gemaakt van zacht en gevoelig materiaal, waardoor het gevoelig is voor krassen. Voordeel van kunstof is dat je in verschillende vormen kunt maken (verhoogd bol glas). Kunstof werd vroeger veel gebruikt, vandaag de dag zie je het steeds meer terug komen bij re-launch editions zoals Tag Heuer dat doet met referentie Monaco.

Mineraal glas

Mineraal glas is harder dan kunststof glas. Het is meer kras- en barst bestendig dan kunststof glas maar minder sterk als kristal glas

Kristal glas

Dit glas is weer harder en beter dan mineraal glas waardoor het minder gevoelig is voor krassen

Saffier glas

In tegenstelling tot gewoon glas is synthetisch saffier glas door zijn hardheid zeer goed bestand tegen krassen en is daarmee dan ook het sterkste, helderste en meest duurzame horloge glas dat er is. Het wordt dan ook vrijwel altijd gebruikt bij de duurdere horlogemerken.

Genève

Het kanton van Genève geniet de reputatie een van de meest prestigieuze centra van de Zwitserse horloge-industrie te zijn, waar luxe en hoogwaardige horloges worden gemaakt. Daarom is deze term beschermd door de Zwitserse wetgeving, bilaterale overeenkomsten en internationale conventies.
Juridisch gezien mag een horloge de term “Genève” alleen dragen onder de volgende voorwaarden:
– Het uurwerk moet Swiss Made zijn
– Assemblage dient in het kanton van Genève plaats te vinden
– De kwaliteitscontrole dient in het kanton van Genève plaats te vinden
– Tenminste 50% van de waarde dient in het kanton van Genève te worden toegevoegd

Gesp-sluiting (buckle)

Indien de horlogeband is voorzien van een gesp-sluiting wordt de horlogeband vastgemaakt om uw pols door middel van een gesp (idem aan broekriemgesp)

GMT (Greenwich Mean Time)

Aanduiding dat een horloge is voorzien van de complicatie om de tijd in een tweede tijdzone aan te geven.

Gold plated

Het bedekken van RVS met een laagje goud door middle van elektrolyse.

Goud

Zuiver goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voor het gebruikt kan worden, moet het gezuiverd en gelegeerd worden met andere materialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor horloges en sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).

Grote datum aanduiding

Geeft de datum groot weer. In tegenstelling tot de “gewone datum weergave” is dit een complex mechanisme, bestaande uit twee ronde schijven, waarbij de eerste schijf alleen de eenheden 0 t/m 3 voorkomen en op de tweede schijf de eenheden 0 t/m 9.

Handopwinding

Mechanische horloges welke alleen door handopwinding lopen.

Hardmetaal

Is een krasvast composiet dat bestaat uit diverse materialen zoals titanium en wolfraam carbide. De verschillende soorten materialen worden geperst tot een zeer hard metaal en daarna gepolijst met diamantpoeder om een mooie afwerking te krijgen.

Hertz

Eenheid waarmee het aantal trillingen per seconde wordt aangegeven. De trillingsfrequentie van de meeste horloges is 2.5Hz (21.600 trillingen per uur), 4Hz (28.800 trillingen per uur) of 5Hz
(36.000 trillingen per uur)

High-Tech Ceramic

Het high-tech materiaal Ceramic is door zijn extreme hardheid geschikt voor de vervaardiging van horloges. Ceramic wordt geproduceerd uit de grondstof Zirkondioxide, een natuurlijke delfstof die diep onder de grond gewonnen wordt. Deze stof wordt in een vorm gegoten en in hoge druk-ovens op ongeveer 1400 graden Celcius gebakken. Vervolgens wordt het Ceramic met een diamantslijper gepolijst om de glanzende vorm te krijgen. De meest gangbare en natuurlijke kleuren zijn zwart en wit.

Index

Is een indicatie in de vorm van een streepje in plaats van cijfers die op de wijzerplaat liggen.

Jaarkalender

Een kalendermodule van het uurwerk dat wisselende lengtes van de maanden van het jaar automatisch compenseert.

Jewels

Synthetische saffieren of robijnen die als legering worden gebruikt voor de assen van raderwerk en voor de ankerstenen. Ze verminderen de wrijving, en zo slijtage. Een eenvoudig mechanisch horloge (uren, minuten en seconden) bevat ongeveer vijftien ‘juwelen’.

Kaliber

Voorheen werd de term toegepast om de grootte van een uurwerk aan te geven, nu verwijst kaliber naar het type uurwerk. Als bij het kalibernummer ook het merk van de fabrikant wordt vermeld, wordt dat gezien als een teken van echtheid.

Kast

De behuizing van het uurwerk van het horloge. Een kast bestaat over het algemeen uit drie onderdelen. De bezel (houdt het glas vast), het middelste gedeelte (waar ondere andere het uurwerk in vast zit en waar de horlogeband aan wordt vastgezet) en de achterkant (druk of schroef). De meest voorkomende materialen zijn staal, goud, platina, zilver, keramiek, kunststof en messing.

Kleine seconde

Een horloge met een kleine seconde heeft een decentrale, kleine wijzerplaat (sub dial) om de verstreken seconden weer te geven.

Kompas (fijnregelaar)

Een regelmechaniek op de balanskloof waarmee de effectieve lengte van de balansveer kan worden gewijzigd, waardoor het uurwerk sneller of langzamer gaat bewegen.

Kroon

Het knopje aan de zijkant van de kast waarmee het horloge kan worden opgewonden, de tijd en/of datum kan worden aangepast en de chronograaf kan worden afgesteld.

Lasergravure

Is een moderne graveermethode waarbij het materiaal op de achterkant, zijkant, gesp, vouwsluiting of zijkant van een horloge met een laserstraal bewerkt wordt. Zelfs de kleinste details worden met een lasergravure haarscherp afgebeeld.

Limited Edition

Gepersonaliseerde horloges met logo of private label horloges die worden geproduceerd in een beperkte oplage. Dit betreft vaak horloges die op maat zijn gemaakt in verband met een zoveeljarig bestaan, een jubileum, een evenement of een historische gebeurtenis. Soms dient het ook als marketinginstrument om de populariteit van een model/product te vergroten. Doordat deze op maat gemaakte horloges zijn voorzien van een uniek nummer, worden zij al gauw beschouwd als collectors item.

Lunette

De lunette is een metalen frame waarin het horlogeglas zit geklemd.

Maanfase

Deze complicatie geeft de loop van de maanfase weer. Dat wil zeggen dat de maan gedurende zijn omloop in verschillende gedaante zichtbaar is.

Messing

Een legering van koper en zink. Omdat messing antimagnetisch en hard is, is het een waardevol metaal voor het gebruik in horloges. Watch Branding gebruikt messing in haar Basic collectie promotionele en logo horloges.

Micron

Meeteenheid om de dikte van een plating/coating aan te geven. 1 micron = 1/1000mm.

Moodboard

Een moodboard is een sfeerbord met bijvoorbeeld tekeningen en materialen waardoor in één oogopslag duidelijk wordt welke doelgroep en/of uitstraling de klant voor ogen staat. Dit is vaak effectiever dan alleen een beschrijving in tekst. Met een moodboard geeft u ons zoveel mogelijk informatie met betrekking tot de door u gewenste stijl, doelgroep en uitstraling van uw horlogemerk of logo horloge.

Pad printing

Zie tampondruk.

Pakkingen

Dit zijn rubber, nylon of teflon ringen die de kast beschermen zodat het uurwerk niet beschadigd raakt door vocht of water, ze zijn te vinden bij het glas, de achterdeksel en de kroon van het horloge. Bij het hard stoten of laten vallen van het horloge kan het al veel minder waterdicht zijn dan bij de aanschaf. Het is dus van belang dat het horloge met regelmaat een servicebeurt krijgt.

Perlage (zonneslijpsel)

Is een uit gelijkmatige patroon van deels overlappende stippen bestaande versiering

Perpetual calendar (Eeuwigdurende kalender)

Compenseert automatisch de datum voor de verschillende maandlengtes inclusief de schrikkeljaren voor de komende eeuw (tot 2100). Een eeuwig durende kalender geeft naast de datum, dag van de week en maand over het algemeen de maandfase aan.

Personaliseren of gepersonaliseerd

Personalisatie, in de horloge-industrie, is het op maat maken of personaliseren van logo of eigen merk private label horloges, op basis van eigenschappen of voorkeuren van de gebruiker. Personalisatie vindt plaats door een gebruiker die samen met ons een horloge samensteld en voorziet van een logo of gravure. (link naar FAQ voor vb)

Platina

Platina is een buigzaam en kneedbaar metaal dat over een mooie grijs-witte glans beschikt en is goed bestand tegen corrosie en oxideert niet aan de lucht. Omdat het metaal onschadelijk is voor mensen en niet snel dof wordt, is het zeer geschikt om juwelen en horloges van te vervaardigen.

Private label horloges

Horloges, speciaal geproduceerd en op maat gemaakt voor een bedrijf om als eigen horlogemerk met eigen merknaam op de markt te brengen.
Private label horloges worden voor vele soorten bedrijfstakken en marktsegmenten geproduceerd, zoals de auto-industrie, mode-industrie, horloge-industrie, etc.

PVD (Physical Vapour Depostion)

Het voorzien van een horloge, of een onderdeel daarvan, met microscopisch kleine deeltjes, zodat er een beschermende laag ontstaat. Deze dunne lagen (1 tot 3 micron) zijn erg hard en daardoor kras- en corrosiebestendig en anti-allergeen. In verschillende kleuren mogelijk (mneestal zwart of goud)

Quartz horloge

Een Quartz horloge is een horloge dat wordt aangedreven door een batterijtje dat in het horloge zit. In het horloge zit een Quartz kristal, dat altijd trilt op dezelfde frequentie. Met behulp van deze trillingen wordt een signaal naar het tijdsmechanisme gestuurd en kan de tijd worden weergegeven. Het grote voordeel van een Quartz horloge is de precisie in tijdsaanduiding. Andere voordelen van een Quartz horloge zijn de betrouwbaarheid op de lange termijn en het relatief beperkte onderhoud. Het enige vaste onderhoud is het verwisselen van de batterij, deze gaat afhankelijk van het soort horloge één tot vijf jaar mee.

Rattrapante (splt-second chronograph)

Een chronograaf die is uitgerust met twee centrale secondewijzers, waarvan de ene kan worden stilgezet, terwijl de de andere wijzer doorloopt. Zodra de stilgezette secondewijzer weer in werking wordt gesteld springt deze naar de stand van de doorlopende secondewijzer.

Regatta horloge (yacht timer, countdown timer)

Is een horloge met een timer voor zeilwedstrijden, bedoeld om af te tellen richting startsignaal. De tijdseenheid van 5 minuten staat altijd centraal. Een geluidsignaal geeft aan wanneer de laatste vijf minuten voor de start ingaan. De startpositie kan bepalend zijn voor de uitslag van de race.

Retrograde

Met retrograde wordt bedoeld een lineaire tijdweergave. De wijzer doorloopt een boogtraject tot hij aan het eind van de schaalverdeling komt. Hierna springt de wijzer weer terug naar het beginpunt om het boogtraject opnieuw te doorlopen.

Robijnen (jewels)

Zijn de synthetische rode behuizingen waar de assen van het radarwerk en de ankerstenen in draaien. Door hun hardheid verminderen deze lagers de wrijving en slijtage waardoor het uurwerk langer zijn werk kan doen.

Romeinse cijfers

Uren markeringen aangeduid door middel van Romeinse cijfers I t/m XII.
De meeste uurwerkproducenten duiden 4 uur aan als IIII ipv van IV. Hoofdzakelijk wordt dit gedaan uit esthetishe overwegingen, omdat door het toepassen van de IIII voor 4 uur de wijzerplaat wordt verdeeld in drie gelijke delen: de uren 1 t/m 4 bevatten enkel de l’s, de uren 5 t/m 8 bevaten de V en de uren 9 t/m 12 bevatten de X.

Ronda

Sinds 1946 fabriceert Ronda quartz uurwerken, zowel voor het eigen merk Ronda als voor vele andere horlogemerken. Zij kunnen gevonden worden in klassieke en sportieve horloges, horloges van modemerken maar tevens in exclusievere horloges in het luxe segment. Een aantal merken die Ronda uurwerken gebruiken zijn Cimier, Concord en Tag Heuer.

Rood goud

Een goudlegering waaraan meer koper dan zilver is toegevoegd. Hoe lager het goudgehalte, hoe roder de kleur van de legering wanneer men het met koper aanvult.

Rotor

Is een metalen gewicht binnen een automatisch horloge dat in beweging komt door polsbewegingen van de drager. Door het ronddraaien van de rotor wordt de hoofdveer automatisch opgewonden en bouwt het horloge een gangreserve op.

RVS

Edelstaal/RVS is roestvrij, anti-magnetisch en anti-allergisch. Verkleurt niet en heeft een lange levensduur. Een groot deel van onze private label horloges in ons assortiment is gemaakt van de staallegering type 316L. Dit is een staallegering met zeer hoge corrosiebestendigheid, oftewel, het kan bijna niet roesten. 316L is de aanduiding voor het soort legering die de ASTM (American Society for Testing and Materials) eraan geeft. De L staat voor “low carbon” (laag koolstofgehalte). Dit lage koolstofgehalte zorgt ervoor dat, zelfs nadat het staal onder hoge temperaturen verwerkt is, zijn corrosiebestendigheid blijft behouden. Het type staal wordt in de volksmond chirurgisch staal genoemd, maar in feite is de juiste term “roestvast staal”.

Secondestop

De mogelijkheid om een horloge tot op de seconde gelijk te zetten, door de kroon uit te trekken en de secondewijzer te stoppen.

Sellita

Opgericht in 1950 startte Sellita in La Chaux-de-Fonds met het assembleren van ETA uurwerken. Toen duidelijk werd dat ETA niet meer ging leveren aan merken buiten de Swatch Groep begon Sellita met het fabriceren van klonen van ETA uurwerken; dit was mogelijk omdat de patenten verlopen waren. De SW-200 is gebaseerd op de ETA 2824-2, de SW-300 op de 2892 en de SW-500 op de Valjoux ETA 7750. Sellita maakt aanpassingen aan de uurwerken zoals het toevoegen van extra robijnen en is in staat om de wensen van klanten in uurwerken te vertalen. Horlogemerken die Sellita gebruiken: Oris, Baume & Mercier, Bell & Ross, Doxa en Tag Heuer.

Slipveer

Een veertje dat slipt als het horloge te ver wordt opgedraaid en zodoende voorkomt dat het uurwerk kapot wordt gedraaid.

Snelcorrectie

Mechanisme van de opwindkroon dat de gebruiker in staat stelt de datum te verzetten zonder de wijzers 24 uur te verdraaien.

Spiraalveer (balansveer)

De veer waarmee de balans wordt aangedreven, Deze is functioneel gezien niet van de balans te scheiden, omdat ze beiden het slingermechanisme, en daarmee de basis van de tijdmeting komen.

Superluminova

Lichtgevend materiaal met een zeer lange nagloeitijd in het donker. Dit materiaal wordt wereldwijd gebruikt in horloges op de wijzers en uurmarkeringen.

Swiss Made

Dit label geniet een wereldwijde reputatie en geeft uitdrukking aan een hoge mate van kwaliteit die door de jaren heen zorgvuldig door de diverse Zwitserse horlogehuizen is opgebouwd . Swiss Made geeft aan dat het horloge en het uurwerk voldoen aan de strenge citeria die zijn neergelegd in een Zwitserse wet, de ordinance van 23 december 1971 welke is gemodificeerd op 27 mei 1992. Volgens deze wet mag een horloge alleen het label Swiss Made dragen indien het voldoet aan de volgende minimale eisen:
– Het uurwerk Zwitsers is,
– De horlogekast in Zwitserland is voorzien van het uurwerk,
– De finale controle van het horloge plaats vindt in de fabriek in Zwitserland,
– Het uurwerk voortdurend onderworpen is aan de in Zwitserland verplichte technische controle,
– Tenminste 60% van de waarde van de onderdelen (excl. montagekosten) in Zwitserland zijn geproduceerd.

Watch Branding biedt met haar Swiss Made private label collectie horloges aan die zijn ontworpen, ontwikkeld en geassembleerd in Zwitserland, waarbij de beste onderdelen worden gebruikt die in Zwitserland verkrijgbaar zijn en de strenge normen voor Zwitserse kwaliteit worden gehanteerd.

Tachymeter

Een tachymeter wordt gebruikt voor het meten van snelheid. Bijvoorbeeld als u rijdende op de rijksweg een kilometerpaaltje passeert en de stopwatch gestart wordt, en na precies 1 kilometer de stopwatch gestopt wordt, zal de secondewijzers op de tachymeterschaal de gemiddelde snelheid per uur aangeven.

Tampondruk (pad printing)

Net als offsetdruk een indirecte vorm van drukken. In een vlakke plaat (cliché) worden verdiepingen (denk aan een logo van een bedrijf of merk) gemaakt. Deze verdiepingen worden gevuld met inkt, waardoor deze inkt wordt opgenomen door een gladde en elastische stempel van siliconenrubber (aangezien siliconen inktafstotend zijn). Hierbij wordt de inkt door de tampon overgebracht op het te bedrukken object.
Doordat siliconen elastisch zijn, kunnen deze zich aanpassen aan ieder te bedrukken log of beeldmerk. Hierdoor wordt het mogelijk ook een oneffen oppervlak te bedrukken. Er kan ook worden gekozen welke hardheid, vorm en grootte de tampon krijgt. Dit heeft een directe relatie met het te bedrukken oppervlak. De dikte van de inkt is ongeveer 4 micron. De dikte van de over te dragen inktlaag is afhankelijk van het type inkt, stroperigheid, de etsdiepte van het cliché en de temperatuur. Over het algemeen is tampondruk de beste drukmethode voor objecten met oneffenheden (rond/hol/bol enzovoort), maar ook vlakkere ondergronden kunnen worden voorzien van een perfecte druk. Tampondruk wordt veel toegepast in de horloge-industrie.

Tank

De naam van een rechthoekig horloge van Cartier. Tegenwoordig wordt het ook vaak als algemene aanduiding gebruikt. Inspiratie voor dit model was een type militaire tank uit de Eerste Wereldoorlog.

Telemeter

Kan bij benadering de afstand tot een licht- en geluidsbron meten door de snelheid van geluid af te zetten tegen de snelheid van het licht.

Tikgetal (a/h)

Het tikgetal (veelal aangeduid met de Franse term: alternance/heure) is het aantal tikken per seconde, ofwel: het aantal halve omwentelingen dat de balans maakt per uur. Twee halve omwentelingen veroorzaken het karakteristieke tik-tak geluid van het mechanische uurwerk. Hoe hoger het tikgetal, hoe hoger de precisie van het uurwerk. De meeste polshorloges tikken tegenwoordig met een frequentie van 28.800 trillingen per uur (4 Hz) of 21.600 trillingen per uur (3 Hz).

Titanium

Een metaal dat sterk, licht, corrosiebestendig, anti-allergeen en goed bewerkbaar is. Bovendien is het ook goed bestand tegen extreme temperatuurschommelingen. Door deze eigenschappen wordt dit materiaal veel gebruikt in de sieraden-en horloge-industrie.

Tourbillon

Het mechanisme dat ervoor zorgt dat de zwaartekracht geen invloed heeft op de precisie van het uurwerk.

Tritium

Lichtgevende stof waarvan een dun laagje wordt aangebracht op wijzers en wijzerplaten. Dat maakt het mogelijk om ook in het donker de tijd af te kunnen lezen.

UTC (Universal Time Coordinated)

UTC is een mondiale tijdstandaard die in militaire kringen ook wel wordt aangeduid als ‘Zulu Time”. UTC is bijna gelijk aan GMT, met dit verschil dat GMT een zuiver astronomische tijd is, terwijl UTC gebasseerd is op een atoomklok en gecoordineerd is met de rotatie van de aarde. Het verschil tussen beide tijdstandaarden bedraagt nooit meer dan een seconde en is voor de meeste toepassingen dan ook niet van belang. In logboeken voor piloten, getijdentabellen en weerrapporten wordt veelal verwezen naar UTC.

Uurwerk

De elementaire onderdelen en mechanisme die samen het uurwerk van een horloge vormen. Een uurwerk bevat tussen de 120 en 600 onderdelen.

Vouwsluiting

Is een sluiting die door middel van twee scharnierende gebogen (in vorm van pols) metaalstrips aan de band van een horloge zijn vastgemaakt. Doordat deze sluiting uitvouwbaar is, kan het horloge als een armband om de pols worden gedaan. Over het algemeen is deze sluiting duurder dan een gespsluiting. Een groot voordeel is dat deze sluiting de horlogeband minder laten slijten en de kans op vallen van het horloge bij het om en afdoen van de pols is kleiner.

Horloge assistent

Onze Horloge assistent helpt u op efficiënte en tijdbesparende wijze in uw zoektocht naar een voor u of uw bedrijf geschikt horloge met logo of bedrijfslogo. Door middel van het aanklikken van enkele voorkeuren zullen wij uit ons assortiment van meer dan 500 horloges het voor u meest geschikte en doeltreffende logo horloge vinden.

Ga naar onze Horloge Assistent

Waterdichtheid

Horloges met de aanduiding ‘waterresistant’ op de achterdeksel zijn ontworpen om water te weren zoals dat in het dagelijks leven kan voorkomen, bijvoorbeeld bij het afwassen of autowassen. Ze zijn niet ontwikkeld om mee te zwemmen.

Rubberpakkingen dichten het achterdeksel, de kroon en eventueel de chronograafknoppen af zodat het uurwerk niet beschadigd raakt door vocht of water. Bij het hard stoten of laten vallen van het horloge kan het al veel minder waterdicht zijn dan bij de aanschaf. Het is dus van belang dat het horloge met regelmaat een servicebeurt krijgt.

Water resistant – 30 meter | 3 ATM : bestand tegen water bij waterspatten of water tijdens het handen wassen (niet onderdompelen).
Water resistant – 50 meter | 5 ATM : bestand tegen water bij zwemmen aan de oppervlakte.
Water resistant – 100 meter | 10 ATM: bestand tegen water bij snorkelen.
Water resistant – 200 meter | 20 ATM : bestand tegen water bij recreatief duiken (niet dieper dan 40 meter).
Water resistant – 1.000 meter | 100 ATM: gemaakt voor diepzeeduiken.

Sommige horloges zijn uitgevoerd met een ‘heliumventiel’ om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert

Wijzerplaat

Een wijzerplaat is een deel van een uurwerk dat de precieze onderverdeling van de tijd aangeeft. Deze verdeling/indexering kan op diverse manieren worden weergegeven. Veel voorkomende varianten zijn streepjes, Romeinse of Arabische cijfers. Een wijzerplaat kan onder andere worden vervaardigd van staal, brons, zilver en goud, maar ook moderne kunstoffen en vezels kunnen hiervoor worden gebruikt.

Een wijzerplaat leent zich ook uitstekend voor het personaliseren van een horloge door middel van het aanbrengen van een logo, merk, naam of nummer op de wijzerplaat van het horloge.

Worldtimer

Een horloge dat, afhankelijk van het model, de tijd kan aangeven van steden in de 24 tijdzones. Veel gebruikte steden zijn London, Parijs, Hong Kong, New York, Sydney, etc.

Zilver

Zilver is een edelmetaal met een prachtige glans en is goed polijstbaar. Zilver wordt gebruikt in sieraden en munten. Vanwege de zachtheid van zuiver zilver wordt het vrijwel steeds gelegeerd gebruikt met bijvoorbeeld koper of tin. Dit om het zilver toch weer wat steviger te maken en beschadigingen tegen te gaan. In Nederland kennen we 3 gradaties van zilver, vanaf 80% zilver, 83,5% zilver, tot aan 92,5% zilver, waarvan de laatste dan Sterling Silver 925 heet.

Zwitsers uurwerk

Uurwerken geproduceerd in Zwitserland, zoals Ronda, ETA, Sellita en Ronda.